2012. június 28., csütörtök

Jamie's 30 minute meals

Tegnap este félholtan rákattantam a Jamie's 30 minute meals videókra, ahol az egyik legnagyobb istenkirály, Jamie Oliver mutatja meg, hogy lehet 30 perc alatt 3 fogásos kajákat összedobni. Olyan átélléssel nyomja, hogy esküszöm - újra - beleszerettem. A mai menüt ő inspirálta. :) Lesz még pár hasonló szerintem.... :)

Korianderes csirkemell brokkolis krumplipürével és kevert salátával

Hozzávalók 4 főre (attól függ mekkora fők :D)
A chirkéhez
80-100 dkg of chirkemell :)
2 csomag koriander zöld (otthon talán a Fővám téren az ázsiai boltban vagy a Lehel csarnokban lehet kapni, itt utánad vágják 50 centért a legközelebbi Safewayben)
1 csomag of petrezselyem
1 fél lilahagyma (itt red onion - valószínűleg színvakok)
2 gerezd fokhagyma (itt semmi íze...)
2 tbsp olívaolaj
Jack Daniel's Honey Dijon mustard (na ezt otthon tuti nem kapni, úgyhogy mustár legyen, lehetőleg dijoni, és egy kanál méz) Amúgy ez a legfinomabb mustár, amit valaha ettem!!!
Chili vagy jalapeno, vagy erős paprika
1 lime leve

bors

A mashed krumplihoz
kb 1 kg krumpli
egy kisebb fej (kb 40 dkg) brokkoli

bors
pici vaj vagy margarin
fokhagymasó
(ha lenne szerecsendió, tettem volna bele, mert attól lett volna igazán jó)

Salátához
Római saláta, vagy ennek híján jégsali
Paradicsom
A lilahagyma másik fele
A koriander másik fele
A petrezselyemzöld másik fele
A jalapeno másik fele
Zellerszár (vagy uborka, vagy ami van és bele lehet tenni egy salátába)
1 másik lime live
Olíva olaj

Bors

Step 1:
Ha friss és szép a krumpli, és még sárga héjú is, mint ez volt, elég csak megmosni és feldarabolva feltenni főni, sós hideg vízben a brokkoli torzsájával együtt. Nem kell pucolni, spórolsz 10 percet. Ettől ilyen jók ezek a 30 perces receptek. Ha már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a brokkoli virágokat is és főzzük puhára.

Step 2:
Készítsük el a szószt a csirkéhez. Ha van otthon aprítótok, mák. Ha turmixgépetek van, megoldható, ha egyik sincs, nehéz lesz. A lényeg, hogy a hozzávalókat a - csirke kivételével - turmixoljuk össze, így egy ronda és nagyon finom zöld masszát kapunk. Ha turmixgépben csináljuk, több vízre lesz hozzá szükség, különben nem fogja összeaprítani, de a lényeg, hogy túlzottan ne legyen híg. Ebbe beleforgathatjuk a csirkemellet, amit megmostunk és feldaraboltunk normál méretű szeletekre, majd megsóztunk és megborsoztunk. Ezután fektessük egy jénaiba és kb 190 fokon kezdjük el sütni. Ha megpuhult a csirke, csak pirítsuk át egy kis mustárral elkevert olajjal  meglocsolva, és isteni lesz!

Step 3:
A saláta összetevőit aprítsuk össze és keverjük el egy nagy tálban. Legyen a látvány rusztikus, ahogy Jamie mondaná, azzaz b@sszunk bele mindent úgy nagyjából összevágva, kivéve a hagymát, amit aprítsunk fel normálisan, mintha csak pörkölthöz vágnánk fel. Ezután sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a lime levét és locsoljuk meg olívaolajjal, keverjük össze és kész.
Easy or not? :D

Step 4:
A még forró, de leszűrt krumplit és brokkolit előbb nyomjuk össze krumplinyomóval, majd sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kis vajat, olívaolajat és fokhagymasót, majd keverjük jól el robotgéppel, de nem baj, ha darabos, vagyis rusztikus marad.

Step 5:
Tálaljuk. Gyors, egyszerű, nem drága, finom, zseniális, friss, nem megszokott ízek csodálatos kombinációja. Egy tipp, ha nem találtok koriandert, használjatok petrezselymet és koriander magot. Nem lesz ugyanaz, de szerintem közelíteni fog.

Step +1: desszert - mivel még nem vagyok Jamie, nem megy az is rövid idő alatt, de gyakorlok. Addig is marad a fehér csokis - málnás - étcsoki darabos Häagen-Dazs, ami nem rossz, de nyomába sem ér a Ben&Jerry's jégkrémnek... Főleg a Chunky Monkey-nak, ami banán jégkrém étcsoki és dió darabokkal. Leírhatatlan. És hízlal. :D

Nehézség:
Közepes

Ár:
$$$ (drága a hús...)

Idő (ÚJ!)
Némi gyakorlás után tényleg meg lehet csinálni 30 perc alatt, ha elő van minden készítve, elő van melegítve a sütő, stb. Nekem úgy 50 perc kellett A-Z-ig, de egy darabig nem találtam a sütőn a grill funkciót, mert itt Broiled vagy mi van ráírva. :D

2 megjegyzés: